ACTIEWEEK #HAD2023 -25 maart tot 1 april



In het kader van de Housing Action Days #HAD2023 van de Europese Actie Coalitie vraagt Woonoproer Haarlem aandacht voor het falende woonbeleid. In Nederland doen politici alsof ze de wooncrisis oplossen, maar in de praktijk loopt “sociaal” beleid te vaak spaak.


Onze actie tijdens de Housing Action Days richt zich op het tekortschietende woonbeleid in Haarlem: De hotelstop die geen shortstay tegenhoudt, leegstandsbeheer dat leegstand doet lonen en woonrecht sloopt, sociale huur met (te hoge) inkomenseisen, de jarenlange wanpraktijken van een studentenflat-huisjesmelker  die zo extreem zijn dat #BOOS van BNNVARA zich ermee moest bemoeien.


De oude V&D waar nu dan toch luxe appartementen komen. De gesloopte Fietsznfabriek, Koningstein dat na jarenlange leegstand in bezit van de gemeente verkocht is als bouwgrond voor herenhuizen en de Brinkmann aan de Grote Markt, waar nu ook te dure woningen gebouwd worden. Dan zijn er nog de projecten waar uitvoerders van het sociale beleid van de gemeente tegenwerken, zoals Pré Wonen die geen extra woonlaag bij de Vincent van Goghlaan wil bouwen (wat de kans op nog meer sloop vergroot). Een ander voorbeeld is de projectontwikkelaar die het plan van de gemeente Haarlem om 50% sociale huur voor het gebouw op Dreef 40 niet rendabel genoeg vindt en liever kantoren heeft. Het houdt niet op.


Wij hopen met deze actie duidelijk te maken dat beleid pas sociaal is als het niet alleen op papier maar ook in de praktijk voor Haarlemse inwoners werkt!

We vragen bewoners om een eigen situatie uit te lichten door de poster/sjabloon te downloaden en voor je raam te hangen of te krijtsprayen op een locatie. Woonoproer is niet aansprakelijk voor schade en houdt rekening met de omgeving, de krijtspray is tijdelijk en spoelt weg met de regen. Elk ander materiaal raden wij ten sterkste af. 


Klik hier voor downloadbare sjablonen om zelf te printen


Voor meer informatie over de Housing Action Days, alle landelijke acties en het statement van de de Europese Actie Coalitie verwijzen we naar de landelijke organisatie Woonopstand. Klik HIER voor meer info over Bond Precaire Woonvormen en de strijd tegen precair wonen.  Sluit je aan! 





UITGELICHTE ACTIES



V&D 100% asociale huur


Er is door het vorige college rondom de nieuwe bestemming voor het oude V&D pand dubbel geblunderd. Eerst wilden Actiepartij en PvdA het als gemeente kopen voor een sociale/culturele bestemming, maar dat kon niet omdat het volgens de berekeningen van de toenmalige wethouder (Botter) zogenaamd 64 tot 68 miljoen zou kosten. Toen hebben projectontwikkelaar 3w en investeerder AT Capital het pand voor veel minder gekocht dan wat er uit de berekeningen kwam: 27 miljoen.
Vervolgens heeft de gemeente de projectontwikkelaar niet genoeg aan banden gelegd in het bestemmingsplan, waardoor er nu winkels en alleen luxe woningen komen. De onbetaalbare en onnodige "luxe appartementen" die hier worden gerealiseerd verklaren wij als 100% ASOCIALE HUUR in tijden van wooncrisis en tekort aan betaalbare woningen. 

De gemeente Haarlem draagt bij aan de vercommercialisering van 18.000 vierkante meter in de stad en de gentrificatie van het centrum.


Dankzij D66 ex-wethouder Jur Botter gingen naast de V&D ook monumentaal vastgoed (met een culturele functie) de Egelantier en de Fietznfabriek in de verkoop, waardoor projectontwikkelaars belachelijk veel winst maken Haarlem er weinig voor terugkrijgt.


Grote buitenlandse investeerders moeten worden geweerd en onderhandelingen tussen gemeente en vastgoed magnaten moet transparant gecommuniceerd worden richting Haarlemmers.  Projectontwikkelaars van de V&D en Fietsznfabriek etc moeten VEEL socialere woningen bouwen, en de gemeente moet daar voortaan op tijd strenger in zijn.


Klik HIER om je eigen sjabloon te downloaden!


Voor meer info zie:


luxe appartemmenten: https://www.haarlemsdagblad.nl/cnt/dmf20220128_66176123


politieke blunders:

https://www.haarlemsdagblad.nl/cnt/dmf20220201_3824625


"foutje" in bestemmingsplan:

https://www.haarlemsdagblad.nl/cnt/dmf20220204_91309617


Hotelstop? WAT EEN FLOP!


De hotelstop werd begin 2020 ingevoerd om overlast van toeristen te voorkomen en omdat de gemeente inzag dat het beter was voor de stad om de schaarse ruimte voor woningen in te zetten.


Door middel van 'shortstay' weten projectontwikkelaars de hotelstop te omzeilen. Haarlem kent al genoeg uitholling van de stad! Woonoproer eist betaalbare woonplekken in de stad en een stop op de omzeiling van de hotelstop.

Wij hebben een boodschap gespoten bij de Egelantier, een gebouw dat ooit een sociale bestemming had maar waar ondanks de hotelstop toch nog een hotel gaat komen. Nu zit er al jaren antikraak in.


Klik HIER om je eigen sjabloon te downloaden!


Voor meer info zie:

https://www.haarlemsdagblad.nl/cnt/dmf20230206_69895013


SOCIALE huur en tóch duur?! 


Het is niet te geloven dat in tijden van woningnood, terwijl de onderklasse het hardste geraakt wordt, en jarenlange wachtlijsten voor sociale huur de norm zijn geworden er sociale huur gebouwd wordt in bijvoorbeeld de Slachthuisbuurt met minimale inkomenseisen. Ook wordt er in Haarlem oudere sociale huur gesloopt om meer nieuwe sociale huurwoningen te bouwen. Maar waar je 15 jaar terug nog 200 euro voor een sociale huurwoning betaalde, betaal je nu al snel 700-800 euro. Waar moeten de oude bewoners heen als de huurprijs van de sociale huurwoningen waar hun huis voor gesloopt is 4x zoveel is? En zijn de nieuwe woningen wel even groot, zodat families terug kunnen keren?
Dan worden er ook nog eens veel sociale huurwoningen verkocht, onder andere door Pré wonen.



Is betaalbaar wonen te veel gevraagd?!

Woonoproer eist betaalbare sociale huurwoningen zonder minimale inkomenseisen. Ook eisen we transparantie van de gemeente en projectontwikkelaars over de afmetingen en huurprijzen van sociale nieuwbouw projecten. Zijn deze woningen wel sociaal? Heeft de projectontwikkelaar niet teveel macht in vergelijking met woningcorporaties?


Klik HIER om je eigen sjabloon te downloaden!



Verkoop door Pré Wonen:

https://twitter.com/dionheinis/status/1638471918956208128?t=pUbxNAgHeFuGq02VOc-BAw&s=19

Wie is hier de parasiet?


De jarenlange wanpraktijken van de Haarlemse studentenflat-huisjesmelker zijn zo extreem dat #BOOS van BNNVARA zich ermee moest bemoeien. Het lijkt een eindeloze zaak, waar de gemeente Haarlem niet weet hoe in te grijpen. Het pand aan de #Zijlweg wordt verhuurd onder erbarmelijke omstandigheden met extreme gevolgen voor bewoners.
Het landelijk beleid moet goed worden uitgevoerd in de vorm van de "Wet goed verhuurderschap", de wet die 7 maart 2023 is aangenomen. Dit zodat de gemeente beter kan ingrijpen bij misstanden. Lokaal willen we betere ondersteuning voor bewoners zien, door een meer  integrale aanpak en veel betere informatievoorziening en toegankelijkheid van !WOON.

Meer info over de #Zijlweg #Horrorpand via @boos #BOOS

https://www.youtube.com/watch?v=d9CDp0irN9I

Meer info over de wet goed verhuurderschap
https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/wetsvoorstellen/detail?cfg=wetsvoorsteldetails&qry=wetsvoorstel%3A36130

Zojuist aangenomen wet! : https://www.woonbond.nl/nieuws/kamer-neemt-wet-tegen-huisjesmelkers



Klik HIER om je eigen sjabloon te downloaden!


Wonen is geen stoelendans!


Wij eisen in solidariteit met Bond Precaire Woonvormen woongarantie en geen tijdelijke constructies! Al helemaal niet wanneer het gaat om vormen van beheerderschap & antikraak waarbij de bewoner rechteloos staat in het kader van het zogenaamd bestrijden van leegstand.


In leegstandscijfers worden antikraak en leegstandsbeheer niet meegeteld, terwijl dit nog steeds leegstand is: je hebt als bewoner geen basale woonrechten, en vaak staan de panden alsnog grotendeels leeg te verkrotten omdat antikraak bureaus bijvoorbeeld maar 1 persoon in een gigantisch kantoorpand zetten.


Antikraak en leegstandsbeheer zorgen dat leegstand loont en dragen bij aan de verloedering van woonrecht. Mensen in hoge nood betalen soms zelfs meer dan voor een sociale huurwoning.
Vervolgens mogen ze zonder pardon binnen een paar weken weer op straat gezet worden, bijvoorbeeld wanneer ze zwanger raken. Woonoproer kent hier concrete Haarlemse voorbeelden van. Antikraak verbiedt namelijk (toekomstige) kinderen in de woning. De meeste huisuitzettingen vinden bij leegstandsbeheer en antikraak plaats.


Het huidige politieke beleid zorgt voor steeds meer vormen van flexhuren, variërend van antikraak en tijdelijke verhuur, tot vijfjarige jongerencontracten of de Student Hotels die inmiddels in alle grote steden grof geld verdienen aan de woningnood onder studenten. Studenten kunnen vervolgens nergens naartoe doorstromen. Alle vormen van flexhuur hebben gemeen dat de huurders rechten inleveren en er woon onzekerheid voor in de plaats krijgen.


Zo wordt het ‘normale’ huurcontract voor onbepaalde tijd langzaam maar zeker verdrongen door wegwerpcontracten. Met onzekere contracten op je werk en in je woning kun je geen bestaan opbouwen!


Ondertussen roepen we mensen op zich aan te sluiten bij BPW, een organisatie die samen met huurders strijden voor stabiele, goede en betaalbare huisvesting voor iedereen.


Klik HIER om je eigen sjabloon te downloaden!



Voor meer info zie:

http://fuckflex.bondprecairewoonvormen.nl/


https://www.dik.nl/woning/antikraak-wonen/



Leegstandsverordening? KRAKEN GAAT DOOR!


Vanaf september 2022 is er een leegstandsverordening in Haarlem. Nu moeten eigenaren na een aantal maanden leegstand melden, en in gesprek met de gemeente over oplossingen. Als er na een jaar niks uit gekomen is mag de gemeente een gebruiker kiezen, en als eigenaren niet meewerken kunnen ze een boete krijgen.


Een paar duizend euro boete is een te zwakke prikkel om leegstand tegen te gaan! Een leegstandsverordening is gewoon niet te handhaven als eigenaren niet mee willen werken. De gemeente Haarlem houdt hiermee leegstand in stand. We eisen dan ook zichtbaarheid op de leegstand van de stad, net als in Amsterdam strengere boetes/ dwangsommen voor leegstand, en dat kraken weer vanaf een jaar leegstand gedoogd wordt door als gemeente het kraakverbod niet te handhaven. 


Kraakacties kunnen namelijk wél eigenaren ertoe bewegen hun leegstand aan te pakken. Het is heel simpel: als de leegstandsverordening goed werkt is het kraakverbod handhaven niet nodig omdat leegstand al bestreden wordt. Maar als de leegstandsverordening niet of beperkt werkt, kan kraken die extra druk op huisjesmelkers zetten die anders niks aan leegstand willen doen.


Daarnaast heeft de kraakbeweging decennialang door uitgebreide informele informatie- en actienetwerken nóg  een aspect van de leegstandsverordening uitgevoerd waar de gemeente nooit in kan slagen: het monitoren en in gebruik nemen van (niet-administratieve) leegstand. Succes met leegstand bijhouden zonder krakers!!



Stop met het handhaven van het kraakverbod! Maak Haarlem een kraakvriendelijke stad.


Klik HIER om je eigen sjabloon te downloaden!



Voor meer info zie:

https://www.woonoproer.nl/onderzoek#tekortkomingenvandeleegstandsverordening


https://www.nhnieuws.nl/nieuws/290920/amerikaanse-investeerder-had-dit-jaar-zeker-330-leegstaande-woningen-in-amsterdam 

Neem contact met ons op

555-555-5555

Example@mail.com

Praat met ons!

Share by: